Близько 450 тис. росіян пройшли біоконтроль на українському кордоні, - Цигикал

Голова Державної прикордонної служби України Петро Цигикал заявив, що після введення біометричного контролю його пройшли близько 450 тис росіян на українському кордоні

Про це він заявив в інтерв’ю UATV.

“Після введення біометрії, всього пройшли через кордон близько 670 тисяч громадян, з яких ми зняли відбитки, з них росіян було приблизно 450 тисяч“, - зазначив Цигикал.

Він сказав, що введення біометричного контролю має дуже позитивний та вагомий результат. Зокрема, раніше російські спецслужби могли використовувати звичайні паспорти в своїх цілях, брати інші дані.

“Були такі випадки, коли ми затримували російського офіцера з підробленим українським паспортом, а насправді це була зовсім інша людина. Але зараз, якщо ми знімаємо відбиток пальця, він уже не зможе заїхати під іншими установчими даними. Це дозволяє фіксувати тих людей, які їдуть до нас із недоброзичливими намірами”, - сказав Цигикал.

За його словами, у порівнянні з 2017 роком спостерігається збільшення потоку нелегальної міграції. Так, виявляється, що вже затримано понад тисячу нелегальних мігрантів, а це на 20-30% більше, ніж у 2017 році. 

“Збільшення потоку йде як на пунктах легального в’їзду - аеропорти, пункти пропуску, так і нелегального”,- зауважив Цигикал.

Він також додав, що найбільша частина нелегальної міграції спостерігається з білоруського напрямку, в основному - це громадяни В’єтнаму, і з боку РФ. Наразі практично весь український кордон працює в посиленому режимі. 157 пунктів пропуску обладнані системами біоконтролю. Контроль стосується громадян 71 країни, котрі є у “групі ризику”, зокрема Росії.