Польща підписала новий 20-річний контракт на поставку газу зі США

Польська державна нафтогазова компанія PGNiG підписала 20-річний контракт з американською компанією Port Arthur LNG – дочірньою компанією Sempra Energy, - на постачання з 2023 року cкрапленого газу зі США

Про це повідомляє "Польське радіо".

"На підставі підписаної угоди, PGNiG купуватиме щороку 2 млн тонн газу LNG (близько 2,7 млрд кубометрів газу після регазифікації). Постачання здійснюватиметься з 2023 року", - інформує польська компанія.

Уповноважений польського уряду з питань стратегічної енергетичної інфраструктури Пйотр Наїмський повідомив, що паралельно Польща продовжує розширення газового терміналу у Свіноусці, куди потраплятиме американський газ. Його перший етап завершується в 2021 році, другий - у 2023 році.

"Ця угода є важливим кроком до енергетичної незалежності та безпеки Польщі", - цитує міністра енергетики США Ріка Перрі агентство Associated Press.

Як зазначається, закупівля здійснюватиметься за формулою FOB (Free On Board), за якою покупець відповідає за транспортування скрапленого газу.

Компанія Port Arthur LNG займатиметься лише транспортуванням природного газу до експортного терміналу, його скрапленням і завантаженням. Це даватиме можливість PGNiG або поставити газ до Польщі, або продати його будь-де на глобальному ринку LNG.

Як зауважив заступник голови правління PGNiG Мацей Возняк, це вже третій довгостроковий контракт, підписаний за останні місяці з американськими партнерами. Він наголосив, що з 2023 року польська компанія матиме у своєму розпорядженні загалом 7,45 млн тонн скрапленого газу, що після регазифікації становитиме понад 10 млрд кубометрів природного газу.