Зонд сфотографував "крижане озеро" на Марсі

Автоматична міжпланетна станція Європейського космічного агентства, яка призначена для вивчення Марса "Марс-експрес" надіслала знімки кратера "Корольов" на планеті

Відповідне фото опублікувало Європейське космічне агентство.

На думку вчених, присутня на Марсі вода - це лише залишки від колишніх запасів. Згідно з однією з теорій, на Червоній планеті раніше існували річки, озера і океани, порівнянні за обсягами з Північним Льодовитим океаном.

Вчені вважають, що згодом ці запаси води випарувалися в космос разом з атмосферою планети. Лише невелика частина води збереглася у вигляді льодових шапок.

Кратер "Корольов" є одним з найбільших на Марсі - його площа становить 82 кілометри, і він повністю заповнений льодом. Товщина льоду може доходити в найхолодніші часи до 2 кілометрів.

Зонд Марс-Експрес займається дослідженням Червоної планети з 25 грудня 2003 року. Він також паралельно збирає інформацію про один з двох супутників Марса, Фобос, з яким регулярно зближується.

Цей кратер був названий у 1973 році на честь Сергія Павловича Корольова (1906-1966), керівника ракетної програми СРСР, конструктора ракет періоду Космічних перегонів у 1950-х та 1960-х.

Корольов працював над низкою відомих місій, включаючи програму "Супутник" - перших штучних супутників, які коли-небудь виходили на орбіту навколо Землі, в 1957 році і наступних роках програми "Восток" та "ВОКС" "Розвідка космосу" ("Восток" - космічний апарат, перший в історії людини, Юрій Гагарін, в космос у 1961 р.), а також перші міжпланетні місії на Місяць, Марс та Венера.