Генасамблея ООН не підтримала резолюцію Росії щодо РСМД

Генасамблея ООН не ухвалила резолюцію Росії щодо продовження дії Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (РСМД)

Про це повідомив постійний представник України в ООН Володимир Єльченко у своєму Twitter.

Росія запропонувала зберегти дотримання дії договору про ліквідацію РСМД. Це рішення не ухвалили. "Проти" проголосували 46 делегатів, "за" 43, утримались - 78. Для прийняття рішення необхідна була третина голосів.

Представник Росії в ООН Дмитро Полянський заявив, що Договір про РСМД "зробив істотний внесок в міжнародну безпеку і стабільність", а відмова від нього має серйозні наслідки.

Американська сторона виступила проти прийняття проекту цієї резолюції.

"США проголосують проти проекту резолюції, оскільки РФ постійно його порушує. Росія розробляє, тестує системи ракет, які мають дальність понад 500 км і які заборонені по ДРСМД", - сказав американський представник.

Відзначимо, 4 грудня державний секретар Сполучених Штатів Майк Помпео заявив, що США перестануть дотримуватися положень Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності протягом 60 днів, якщо Російська Федерація не повернеться до виконання взятих на себе зобов'язань.

Як повідомлялось раніше, у США є докази, що Росія розробила та випробовує заборонену ракету 9M729. Ракета розроблена у рамках порушення Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності.

Довідка: Договір про ліквідацію ракет середньої й меншої дальності, підписаний в 1987 році, ліквідував цілий клас ракет наземного базування, як звичайних, так і ядерних, з дальністю дії від 500 до 5,5 тисяч кілометрів.