У Шотландії третина елітного віскі виявилась підробкою

У Шотландії провели перевірку рідкісного сорту віскі і виявили, що більше третини пляшок, які брали участь у дослідженні, були підробками

Про це повідомляє BBC.

Компанія Rare Whiskey 101 (RW101) надає посередницькі та консалтингові послуги покупцям і продавцям рідкісного і старого віскі. Ця компанія замовила перевірку з визначення віку напою у Центрі екологічних досліджень Шотландського університету (SUERC) в Іст-Кілбрайді.

Експерти всього перевірили 55 пляшок, випадковим чином обраних на аукціонах, у приватних колекціях та у роздрібних продавців. Підроблений напій виявили у 21 пляшці.

Компанія-замовник підрахувала, що якщо б тести підтвердили справжність контрафактних напоїв, які брали участь у дослідженні, їхня ціна становила б близько £635 тис. 

Кксперти використовували для точного визначення віку напою радіовуглецевий аналіз (вимір залишкової концентрації радіоактивного ізотопу вуглецю, присутнього в спирті кожної пляшки, що дозволяє точно встановити вік віскі. - ред.).

За даними RW101, підробки - звичайна справа для цього ринку, і приблизно кожна десята пляшка віскі, ймовірно, виготовленого до 1900 року, виявляється підробкою.

Під час перевірки SUERC всі пляшки, які, ймовірно, були марковані раніше цієї дати, виявилися підробками. Серед них Ardbeg 1885 року, придбаний у приватного власника, і купажований віскі Thorne's Heritage початку XX століття, куплений у аукціоніста.

Співзасновник RW101 Девід Робертсон також заявив, що утримався би від покупки віскі, ймовірно, виробленого раніше цієї дати, навіть у добросовісних постачальників - до тих пір, поки не буде доведено, що це не підробка.

Як він вважає, проблема підробки рідкісного віскі на ринку буде тільки посилюватися, адже ціни на віскі збільшуються, а попит зростає, що і приваблює шахраїв.

Усього, за оцінкою експертів RW101, сукупна вартість підробок на світовому ринку рідкого віскі досягає £41 млн. Це більше, ніж весь британський ринок рідкісного віскі, обсяг якого, за оцінкою тих же експертів, перевищить £36 млн.