Мати покупця, застреленого охоронцем у харківському супермаркеті: "На відео видно, що син тікав, а не нападав"

З'явилися важливі додаткові подробиці у справі про загибель 24-річного відвідувача супермаркету "Рост" у місті Харкові. В мережі оприлюднено відео з вуличної камери зовнішнього спостереження, де видно, за яких обставин співробітник державної охорони робить смертельний постріл, у зв'язку з чим Державне бюро розслідувань (ДБР) відкрило кримінальне провадження за статтями "Умисне вбивство" та "Перевищення влади або службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки"

Про це пише газета Факти.

Обставини, які передували тому, що сталося, до цих пір точно не встановлені. Відомо, що хлопець, прийшовши в магазин, походив по торговому залу, де взяв хліб, рибу і упаковку кефіру. Ще в торговому залі надкусив хліб і почав пити кефір, після чого приніс ці продукти на касу. На касі у нього нібито виник конфлікт з охоронцями. Ті повели покупця в закриту кімнату, де немає камер відеоспостереження. Що там відбувалося, не відомо. Встановлені на виході з супермаркету камери зафіксували момент, як хлопець і охоронець вибігли з приміщення і спочатку побігли в різні боки. Потім охоронець зупинився і вистрілив в людину, що тікає. Постріл виявився смертельним.

Це сталося ще 5 грудня. Але відео з епізодом вбивства з'явилося в Інтернеті значно пізніше. До цього моменту в поліції охорони (охоронець був співробітником цього підрозділу) говорили, що охоронець всього лише захищався від нападника на нього агресивного відвідувача, який відмовився платити за товар.

"Співробітник поліції охорони з метою врегулювання ситуації підійшов до відвідувача, представився і запропонував вирішити конфлікт в рамках чинного законодавства і дочекатися приїзду наряду поліції. У службовому приміщенні громадянин раптом накинувся на поліцейського охорони і завдав йому кілька ножових поранень. Співробітник поліції охорони, з огляду на небезпеку, яка виникла для нього і оточуючих, використовував табельну вогнепальну зброю і поранив громадянина", - було сказано в офіційному повідомленні прес-служби поліції Харківської області.

Чому цей відвідувач виявився в службовому приміщенні, де не було камер відеоспостереження, в поліції не уточнили. Як не повідомили і те, що вистрілив співробітник поліції охорони вже на вулиці.

Після того як це відео з'явилося в мережі, справою зацікавилося Державне бюро розслідувань (ДБР). Там відкрили кримінальне провадження за статтями "Умисне вбивство" і "Перевищення влади або службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки". За словами директора Полтавського територіального управління ГБР (сфера діяльності якого поширюється на Харківську область) Володимира Тимошко, "слідчі вивчать правомірність застосування зброї співробітником взводу охорони громадської безпеки Управління поліції охорони в Харківській області, в результаті чого загинула людина".

Загиблого звали Микитою. Його мама Світлана Комар має намір домагатися покарання для вбивці свого сина.

"Микиту вбили пострілом в упор, - розповіла вона. - На відеозаписі видно, що син тікав, а не нападав. Навіщо охоронець в нього стріляв? Зараз в цьому супермаркеті сина називають злісним порушником - мовляв, їв продукти, а потім за них не заплатив. Вся ця історія дуже дивна. Але, як би там не було, хіба це привід вбивати людину?!"

За словами Світлани, останні три місяці син жив і працював в Стокгольмі. Додому приїхав, щоб подати документи на робочу візу.

"Микита був серйозним і цілеспрямованим хлопцем, - продовжує Світлана. - Закінчив торгово-економічний університет, поїхав працювати до Швеції. У Стокгольмі орендував квартиру. Син ніколи не перебував у сумнівних компаніях і вже тим більше не був помічений ні в якому криміналі. Не можу собі уявити, щоб він прийшов до супермаркету і, як там говорили, почав неадекватно себе вести".