Карпати завжди були і лишаються столицею українського кіно, - Княжицький

Про це сказав голова Комітету з питань культури і духовності, народний депутат України Микола Княжицький в неділю, 23 грудня під час відкриття музею кінофільму "Олекса Довбуш" у Верховині

На думку народного депутата України, найцікавіше в цьому музеї – мультимедійний екран, адже важливо, щоб сучасні музеї ставали цікавими  просторами,  куди б приходили люди спілкуватися і дивитися фільми. 

Ініціатори створення музею Микола Данилюк та  Володимир Сумарук, представники  районної ради зазначають, що в музеї будуть демонструватися фільми, які були зняті в Карпатах про Гуцульщину. Верховина вже протягом 200 років є столицею Гуцульської культури. І на думку власників музею – дуже важливо не тільки її зберегти, а й зробити так, щоб про неї дізналося якомога більше людей. 

"Дуже символічно, що в цей день ми відкриваємо музей фільму "Олекса Довбуш". Адже сьогодні розпочинаються вже треті "Дні українського кіно" у Верховині.  Цей фестиваль  відрізняється від інших тим, що він робиться не для учасників знімальних груп. В першу чергу цей фестиваль робиться для глядачів, - також наголосив Микола Княжицький. 

Він також зазначив, зйомки на Гуцульщині не зупинилися. Карпатська тематика буде жити завжди  в українському кіно, яке зараз відроджується.

"В Карпатах зараз знімається багато не тільки українських, а й європейських стрічок. Ті люди, хто приїдуть сюди як туристи, відвідають музеї кінофільмів – будуть бачити процес створення кіно й відчуватимуть  магію кінопроцесу та гір", - підсумував голова Комітету з питань культури і духовності.

Нагадаємо, "Олекса Довбуш" - фільм Віктора Іванова, знятий кіностудією ім. О. Довженка в 1959 році про ватажка опришків.  Основні зйомки кінокартини  проходили  саме у Верховині та Криворівні – високогірних селах Івано-Франківщини.