Вулкан Кракатау викликав цунамі в Індонезії: 168 загиблих, 745 поранених

Щонайменше 168 людини загинули та 745 отримали поранення через цунамі в Індонезії на узбережжі Зондської протоки, стверджує місцевий уряд

Агентство з ліквідації наслідків стихійного лиха країни повідомляє, що зруйновані сотні будівель. Причиною цунамі, яке сталося ввечері у суботу, 22 грудня 2018 року, могли стати підводні зсуви, пов'язані з виверженням вулкана Кракатау, передає ВВС.

За даними влади, кількість жертв, імовірно, зросте. Попередження про цунамі не було.

Департамент консульської служби Міністерства закордонних справ закликав українців утриматися від відвідання територій, які постраждали від стихії.

Хто опинився в зоні лиха, мають неухильно дотримуватися вказівок місцевої влади й рятувальних служб щодо заходів безпеки.

"Рекомендуємо при першій можливості повідомити про себе посольство України в Республіці Індонезія ", - йдеться в повідомленні дипломатів.

Довідка

Зондська протока розділяє острови Ява та Суматра, а також з'єднує Індійський океан з Яванським морем Тихого океану.

Кракатау - вулкан не невеликому острові. Його потужне виверження у 1883 році знищило більшу частину острова.

В Індонезії часто відбуваються землетруси. Кракатау входить до списку вулканів, які розташовані у Тихоокеанському вулканічному вогняному кільці - зоні з інтенсивною вулканічною та сейсмічною активністю.

У вересні цього року в результаті сильного землетрусу на острові Сулавесі загинули понад 2 тис. людей. Тоді цунамі вдарило по місту Палу. Воно сталося одразу після того, як місцева влада відкликала попередження про загрозу.