"Діяти різкіше, жорсткіше, безкомпромісніше". Фейгін закликає Україну посилити тиск на Кремль

Аби повернути на Батьківщину бранців Кремля й унеможливити появу наступних полонених українській владі й суспільству слід бути значно жорсткішими у спілкуванні з країною-агресором

Про це розповів колишній російський адвокат, а нині громадський захисник Марк Фейгін в ефірі програми "Студія Захід з Антоном Борковським" на каналі Еспресо.TV. 

За його словами, наразі до Європейського суду з прав людини подано п’ять скарг, котрі стосуються ув’язнених за політичними мотивами українців у Росії. Однак, розглядатимуться вони повільно і в подібних справах "рішення ЄСПЛ у процесуальній частині Росія ніколи не виконує":

"У матеріальній (частині – ред.), якщо призначають відшкодування, вони виплачують. Гроші є. А ось щоб переглянути справу, щоб людей відпустити - я не знаю таких прикладів. Їх не було".

Саме це, підкреслив Фейгін, слід усвідомити Україні.

"Українські громадяни мають нарешті зрозуміти - що говорити зараз про захист адвокатський, що він володіє якимись універсальними методами й способами порятунку цих людей, як було раніше, говорити про спроби процесуального впливу на Кремль через міжнародні процедури, через той самий ЄСПЛ - це безглуздо . Безглуздо тому що в Росії немає ніякого суду. Це треба втовкмачити українським громадянам в голову.

Родичі, близькі, активісти, партії, правителі, влада на Банковій, вони всі повинні це остаточно зрозуміти. І тоді настане якесь протверезіння і люди зрозуміють, що в такий спосіб, сподіваючись на якісь групи адвокатів і на щось подібне, (в'язнів Кремля - ​​ред.) неможливо врятувати, і вони тоді почнуть діяти різніше, жорсткіше, безкомпромісніше. Ось тут, я вважаю, є шанс на те, щоб врятувати ", - пояснив правозахисник.

Він перерахував, що саме зараз може робити українська сторона.

"Потрібно збільшувати санкції, потрібно вимагати від Заходу запровадження найжорсткіших санкцій. Самій Україні, звичайно ж, треба розривати відносини (дипломатичні - ред.), передавати посередницькі повноваження з дипломатичного представництва у Москві на інші країни, потрібно впроваджувати візовий режим. Так, може Україна не врятує цих 94 політв'язнів (70 до інциденту у Керченській протоці і 24 моряка - ред.), але вона точно поставить залізний бар'єр на інтенсивне збільшення кількості політв'язнів і проблем, пов'язаних з агресією Російської Федерації", - наголосив Фейгін.