Проект "Дні українського кіно" має спонукати місцеву владу вирішувати проблему кінотеатрів у віддалених містах, - Леся Самаєва

Таку думку висловила акторка Леся Самаєва під час закриття "Днів українського кіно" у Снятині, у вівторок, 25 грудня

В рамках проекту мешканцям Снятина безкоштовно продемонстрували три українські кінокартини, прем’єри яких пройшли цього року. Це - мультфільм "Викрадена принцеса: Руслан і Людмила", екранізація роману  "Ворошиловград" Сергія Жадана "Дике поле". Її презентував виконавець головної ролі Олег Москаленко. Комедію "Скажене весілля" представила виконавиця ролі матері нареченої Леся Самаєва.

"Дуже важливо привозити останні прем’єри в містечка, де нема кінотеатру. Адже українське кіно якісне, і за нього не соромно. І якщо у великих містах дуже багато глядачів, то у віддалених селищах про наші прем’єри  навіть не знають. Я бачу, з яким задоволенням люди приходили сюди", - сказала вона.

Акторка також висловила думку, що подібні проекти, мають спонукати місцеву владу вирішувати проблему відсутності кінотеатрів, адже культура,творчість та кіно – це те, що об’єднує всіх українців, особливо у складений час війни. 

Сьогодні завершуються "Дні українського кіно", які проходили 23-25 грудня у Верховині, Косові та Снятині. Проект започаткований рік тому за ініціативи Голови Комітету ВРУ з питань культури і духовності Миколи Княжицького. Покази у віддалених гірських містечках сучасного українського кіно за участі творчої групи, режисерів та акторів – творців фільмів, проходять вже втретє в Верховині. Цього року географія фестивалю розширюється, і "Дні українського кіно" пройшли ще й в  Косові та Снятині.

Нагадаємо, вперше "Дні українського кіно" пройшли у Верховині минулого року. Тогорічні фільми "Кіборги", "Сторожова застава", "Чужа молитва", "Межа" та ін. представили творці цих картин трьом тисячам верховинців та мешканців навколишніх сіл.  Влітку покази українського кіно пройшли в с. Криворівня в рамках Першого Міжнародного форуму Центральної та Східної Європи "Via Carpatia".

Ініціатор проекту – голова Комітету з питань культури і духовності, народний депутат України, Микола Княжицький

Співорганізатори – ГО "Всеукраїнський демократичний форум" та МКФ "Молодість".

За підтримки Державного агентства України з питань кіно, Івано-Франківської ОДА, Верховинської районної ради та адміністрації.

МКФ «Молодість» за підтримки Міністерства інформаційної  політики – співорганізатор  кінопоказів у Косові та Снятині.

Інформаційний партнер – телеканал "Еспресо".