Естонія назвала умову для пом’якшення санкцій проти Росії

Глава МЗС Свен Міксер заявив, що відносини Естонії з Росією невіддільні від відносин між Росією і Заходом в цілому, вони не можуть поліпшитися, поки Москва не змінить свою поведінку, сказав він

Про це повідомляє портал національного телерадіомовлення ERR.

"Неможливо розглядати естонсько-російські відносини у відриві від дій Росії в цілому на міжнародній арені і від відносин ЄС і НАТО з Росією. Коли ми за рік пережили такі події, як напад у Солсбері, різні кібератаки і спроби, а наприкінці листопада напад Росії на українські кораблі в Керченській протоці, то загальний патерн полягає в тому, що Росія поводиться як держава, що не схильна виконувати власні зобов'язання і не демонструє повагу до міжнародного права. Зрозуміло, в цій ситуації і наші двосторонні відносини у північно-східному кутку ЄС не можуть процвітати у відриві від всього іншого", - сказав Міксер.

Водночас, за його словами, запроваджені відносно Росії санкції можуть бути зняті тільки тоді, коли Москва виконає умови, встановлені Мінськими угодами, а також припинить анексію Криму. "Ми постійно підкреслюємо, що Росія знає, які її зобов'язання, наприклад, в тому, що стосується дотримання Мінських угод. Росія добре знає і те, що з точки зору міжнародного права Крим є частиною цілісної території України, а анексія Криму Росією є незаконною. Насправді, обмежувальні заходи, запроваджені відносно Росії, пов'язані з цілком конкретними критеріями. Вони не пов'язані з тим, чи зробить Росія ще яке-небудь порушення міжнародного права чи ні", - зазначив міністр,зауваживши, що пом'якшення санкцій можливе лише після дій, спрямованих на відновлення територіальної цілісності і суверенітету України, та виконання Мінських угод у повному обсязі.

Він підкреслив, що історичний досвід Естонії зобов'язує її привертати увагу демократичних країн до дій Москви. "Виходячи з нашого власного досвіду, географічного розташування та невеликих розмірів, саме нам часто доводиться утримувати у фокусі увагу великих союзників з Європи і НАТО на неприпустиму поведінку Росії. Але треба сказати, що і Росія дуже багато для цього зробила. Кібератаки на Організацію по забороні хімічної зброї в Гаазі, хімічна атака у Солсбері в Сполученому Королівстві, напад у Керченській протоці - все це не дозволяє світовій громадськості ігнорувати те, як Росія поводиться", - сказав міністр.

Водночас Міксер визнав, що підтримка єдності серед країн, які запровадили санкції проти Росії, вимагає постійних зусиль, і що протиріччя між західними країнами в інших сферах також можуть позначитися на єдності щодо Росії. Тоді як сама по собі єдина позиція Заходу стала для Росії "неприємним сюрпризом".