Уряд схвалив законопроект про заборону експлуатації тварин в цирках

Кабінет міністрів розглянув і схвалив запропоновані Міністерством екології та природних ресурсів України зміни до законодавства, які стосуються захисту тварин від жорстокого поводження

Про це повідомляє прес-служба міністерства у Facebook.

"Уряд підтримав наш законопроект, який врегульовує низку питань щодо захисту тварин від жорстокого поводження. Зокрема, і заборона використання диких тварин в цирку з перехідним періодом 5 років", - сказав міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

За його словами, ці 5 років потрібні, щоб виробити механізм передачі диких тварин в природно-заповідний фонд і визначити подальше місце проживання тварин.

Семерак сказав, що міністерство отримує великий опір від людей, не готових відмовитися від експлуатації тварин.

"Ми готові до цього протистояння. у кінцевому підсумку, в світі є кілька десятків країн, які відмовилися від цирку і Україна має всі шанси поповнити їхні ряди. Попереду розгляд проекту закону у Верховній Раді України ", - сказав міністр.

Він також зазначив, що проблема неадекватного поводження з тваринами поширюється і за межами цирку. Зокрема, утримання диких тварин у приватному секторі та розподіл повноважень між органами влади, наділеними повноваженнями застосувати санкції стосовно безвідповідальних власників.

"Уряд сьогодні підтримав запропоновані нами зміни до Кодексу про адміністративні порушення та Кримінального кодексу України, які нарешті розмежовують повноваження по розгляду справ про адміністративні правопорушення щодо жорстокого поводження з тваринами", - сказав Семерак.

Згідно із запропонованими змінами, розглядати справи про адміністративні порушення щодо диких тварин буде Державна екологічна інспекція України, а щодо домашніх і безпритульних -  Нацполіція.

За даними Мінприроди, офіційно виступу диких тварин в цирку заборонені в Австрії, Бельгії, Болгарії, Хорватії, Данії, Латвії, Нідерландах, Румунії, Словенії, Фінляндії, Швеції. У Болівії, Греції, Данії, на Кіпрі і Мальті заборонені циркові виступи та диких, і домашніх тварин. В Угорщині та Португалії заборонено використання диких тварин у цирку, які включені до Списку CITES I.