Дзвінки раз на місяць і старі газети: Сенцов написав про умови в колонії

Російська правозахисниця Тетяна Щур розповіла про умови утримання в колонії Лабитнангі незаконно ув'язненого в російській колонії українського режисера Олега Сенцова

Про це передає "Укрінформ".

За її словами, умови утримання Сенцова дуже типові. Зокрема, загін схожий, як у політв’язня Кольченка, тобто двоярусні ліжка, близько 70-ти осіб, є кімната для прийому їжі з холодильником, столом і полицями для продуктів, електричним чайником. Крім того, є куточок, де можна подивитися за розкладом телевізор.

Щур сказала, що Сенцов може користуватися телефоном не частіше, ніж раз на місяць. Кількість дзвінків законом не обмежено, але черга на дзвінки велика. У листі Сенцов написав, що "це ще добре, оскільки в інших загонах люди можуть телефонувати не частіше, ніж раз на 2-3 місяці". 

Газети Сенцову йдуть із запізненням приблизно на місяць. Але під тиском після скарг і розголосу в Європарламенті, вони до нього все ж таки доходять. Журналісти "Новой газеты" передплатили для політв’язня свою газету на наступні півроку.

Правозахисниця уточнила, що останнього листа, який вона з Миколою Щуром отримала від Сенцова датовано 24 грудня.

"У ньому Олег ще раз дякує за посилку, яку йому вручили через місяць затримки після того, як ми звернулися зі скаргами до таких інстанцій: начальник колонії, начальник УФСВП по ЯНАО, Прокуратура з нагляду ЯНАО, Генпрокуатура РФ, ФСВП Росії, сайт президента РФ. Оскільки саме цими днями сестра Олега Наталя Каплан перебувала в Страсбурзі, то ситуацію з неврученням посилки і недопуском до магазину протягом 2-х місяців після припинення голодування, вона часто озвучувала. Посилку вручили якраз напередодні вручення премії Європарламенту. Лист Олега про це дійшов до нас миттєво", - зазначила Щур.