Наймати загони для охорони Києво-Печерської лаври не потрібно. Роззброїмо кожну зі сторін, - Аваков

Українські правоохоронці припинятимуть будь-які спроби застосувати силові варіанти для розпалювання ворожнечі на релігійному ґрунті

Про це заявив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

"Я хочу наголосити, що ми нікому не дозволимо застосовувати силові варіанти. Не треба наймати загони, щоб охороняти Лавру або якийсь храм, загони з кожної зі сторін ми роззброюватимемо, а всі силові спроби жорстко припинятимемо", - сказал Аваков.

За його словами, "цю ситуацію вже проходили" 14 жовтня, коли Вселенський патріарх оголосив, що Українській православній церкві надається автокефалія.

"Я змушений був запрошувати до себе ієрархів обох церков, говорити з ними прямо, попереджати. Змушений був запрошувати Новинського і ще окремих політиків і говорити в очі: "Дорогі друзі, припиніть наймати людей, як ви говорите, для охорони храмів, припиніть скликати "тітушок", - сказав мінистр.

За його словами, вони  "обіцяли, що не будуть".

"Проте, були ті, хто нас не почув і намагався влаштовувати провокації. Усіх їх затримали (близько 100 осіб) і запросили до райвідділу поліції. Те саме можна сказати і праворадикалам. Я нікому не дозволю втручатися в міжпарафіальні відносини і шукати тут приводів для дестабілізації.

Як один з поганих варіантів, я допускаю провокації з боку Росії. Наприклад, хтось десь захопить якийсь храм, підпалить, не дай Бог, загинуть люди, і туди Путін, умовно кажучи, особисто на вертольоті прилетить і почне кричати, що гинуть люди, і духовенство, і "русский мир". Ми не маємо дати можливість це зробити. Тому як превенція - жорстка реакція поліції на найменші порушення", - заявив міністр.