У США прийняли проект бюджету для завершення шатдауну

Палата представників американського Конгресу прийняла два законопроекти про фінансування уряду для завершення шатдауну

Про це повідомляє СNN.
 
Зокрема, йдеться про фінансування міністерства внутрішньої безпеки до 8 лютого 2019 року та інших відомств до 30 вересня.
 
За підсумками голосування, перший документ підтримали 239 конгресменів, проти - 192. за другий проголосували 241, проти 190 осіб.
 
Головною причиною розбіжностей між партіями було фінансування робіт із будівництва стіни на кордоні з Мексикою, за яку виступає адміністрація президента Дональда Трампа і багато республіканців. У прийнятому документі запитані президентом $5 млрд на ці цілі не передбачені.
 
Очікується, що лідери Конгресу від обох сторін зустрінуться із президентом у Білому домі у п'ятницю, 4 січня.
 
В адміністрації Трампа вже заявили, що виступають проти цих законопроектів і будуть радити президенту накласти на нього вето. На цей випадок демократи підготували окремий тимчасовий бюджет для міністерства внутрішньої безпеки, яке займається будівництвом стіни.

Довідка:

Урядовий шатдаун в США означає практично повне припинення фінансування держструктур. Це може загрожувати мільярдними втратами країні, навіть якщо він триватиме кілька днів. Через шатдаун держслужбовці повинні піти в неоплачувану відпустку.

Крім того, роботу продовжують держустанови, які працюють у сфері нацбезпеки, медицини, допомоги в разі стихійних лих, оподаткування, поштових послуг і управління повітряним простором.

Через те, що демократи не змогли домовитися з республіканцями з приводу держбюджету на 2018 рік, в ніч з 19 на 20 січня в США офіційно почався урядовий шатдаун і в країні тимчасово припинили фінансувати держустанови.