Пергамент із Томосом доставили з Афону на Фанар

До резиденції вселенського патріархату у Константинополі (Стамбул) доставлено виготовлений на пергаменті Томос про автокефалію Православної церкви України

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на прес-службу Бігорського монастиря в Македонії.

"4 січня 2019 року Його Всесвятість, вселенський патріарх Варфоломій прийняв у своїй резиденції іконописця та каліграфа, ієромонаха Луку з монастиря Ксенофонт, що на Афоні, котрий передав Його Святості пергамент з виготовленим Томосом, написаним його рукою для автокефальної церкви в Україні", - йдеться у повідомленні.

Довідка

5-6 січня у Вселенському патріархаті триватимуть урочистості, пов’язані з Томосом.

Сьогодні вселенський патріарх Варфоломій підпише Томос про автокефалію Православної церкви України.

А завтра в Патріаршому храмі Святого Георгія відбудеться вручення Томосу та божественна літургія, яку спільно відправлятимуть вселенський патріарх Варфоломій та митрополит ПЦУ Епіфаній.

До Стамбула вже прибула українська делегація на чолі з президентом Петром Порошенком, головою Верховної Ради Андрієм Парубієм й першим віце-прем'єр-міністром - міністром економічного розвитку і торгівлі Степаном Кубівим для участі у церемоніях підписання та вручення Томоса.

У понеділок, 7 січня, у Софії Київській відбудеться святкове богослужіння за участю глави держави, де буде продемонстровано Томос. Після літургії Томос буде перенесено для загального огляду в трапезний храм Софії Київської (Мала Софія), де кожний бажаючий зможе його побачити в будь-який день з 8-ї години ранку до 18-ї години вечора.