Трамп понизив статус представництва ЄС у США, - ЗМІ

Адміністрація президента США Дональда Трампа без попереднього інформування Брюсселю знизила дипломатичний статус представництва ЄС у Вашингтоні

Про це повідомляє DW з посиланням на джерела.  

Дипломати вважають, що пониження статусу могло бути здійснено наприкінці жовтня - на початку листопада 2018 року.

"Можу підтвердити, що цей крок не був добре сприйнятий у Брюсселі", - зазначив співрозмовник видання та наголосив, що офіційна відповідь ЄС на цей крок ще обговорюється.

Зниження рангу місії - з дипломатичним статусом держави-члена до рівня міжнародної організації, вірогідно, відбулося в кінці минулого року.  

У зазначений період співробітники представництва звернули увагу на те, що глава місії Девід О'Салліван не отримав запрошення на низку заходів, що відбувались у Вашингтоні.

Зокрема, на церемонію прощання з 41-м президентом США Джорджем Бушем-старшим 5 грудня він був запрошений не в звичайному хронологічному порядку, а у кінці списку. Звернувшись до організаторів похорону представництво ЄС отримало відомості про фактичну зміну статусу місії.

"Очевидно, що йдеться не просто про протокольне питання, у нього є очевидний політичний мотив", - заявив DW базований у Вашингтоні дипломат однієї з країн ЄС.