МОЗ вирахувало, скільки “швидка” їде до пацієнта

Автомобіль швидкої медичної допомоги в Україні доїжджає до пацієнта за 8,5 хвилини

Про це свідчать результати дослідження за участі міжнародних експертів, повідомляє МОЗ.

"Середній час реагування швидкої на виклик (з моменту отримання повідомлення бригадою і до першого контакту з пацієнтом) – 8,5 хвилини, в межах 10 хвилин здійснюються 56% від усіх викликів, в межах 20 хвилин здійснюються 94% від усіх викликів", - йдеться у повідомленні.

Як вирахували міжнародні експерти, середній час перебування на місці події - 17 хвилин, середній час транспортування до лікарні - 10 хвилин. А 53,7% невідкладних викликів закінчилися транспортуванням до лікарні та госпіталізацією пацієнтів.

Крім того, дослідження виявило, що медики "швидкої" не завжди призначають адекватне лікування. Тобто препарати, які використовують для надання екстренної медичної допомоги, не завжди ефективні та доцільні у використанні у конкретних випадках.

"Наприклад, найбільш поширений препарат, який застосовують при скаргах на біль у грудях, - магнезія. При цьому неефективність магнезії при гострому інфаркті міокарда, корекції серцевого ритму та позалікарняній зупинці кровообігу вже доведена науковцями", - написали у МОЗ.

Вперше якість роботи "швидкої" оцінили не за результатами паперової статистики, а під час незалежного оцінювання. Волонтери спостерігали протягом 3 діб у кожному регіоні України за роботою бригад "швидкої". А методологію дослідження та оцінки результатів розробили експерти ВООЗ.

Групи спостерігачів працювали у 26 довільно обраних населених пунктах (з населенням більше 10 000 людей), на 30 підстанціях швидкої допомоги. Вони провели чергування із бригадами і виїжджали переважно на виклики, пов'язані з травмами, втратою свідомості, скаргами на серцево-судинні чи легеневі проблеми.