Один з лідерів "жовтих жилетів" закликав зруйнувати французькі банки

У Франції один з лідерів руху "жовтих жилетів" Максим Ніколь закликав зруйнувати банківську систему країни

Зокрема, він запропонував прихильникам руху провести операцію з масового зняття готівки з їх рахунків, що повинно привести до краху банківської системи, повідомляє РБК-Україна.

"Ваша сила полягає в тих грошах, які знаходяться на вашому банківському рахунку. Ми визначимо дату, коли кожен намагатиметься зняти з рахунку максимальну суму грошей готівкою", - заявив Ніколь.

При цьому він запевняє, що подібні масові дії щодо банків є "абсолютно легальними". Лідер руху заявляє, що в подібній ситуації банк, позбавлений ліквідних засобів "не зможе відповідати на запити клієнтів і в результаті розориться".

Подібна ситуація, викликана діями вкладників, вже відбувалася під час фінансової кризи 2007 року з британським банком Northern Rock. Це призвело до його краху.

У той же час, на сьогодні загальний обсяг коштів приватних осіб у французьких банках становить 1,439 трлн євро. При цьому обсяг коштів, які можна зняти у вигляді готівкових грошей, складає всього 390 млрд доларів.

Для того, щоб повністю отримати від банків всю наявну у них ліквідність, французькі вкладники повинні зняти одночасно по 5,8 тис. євро. У більшості банкоматів можна отримати готівкою не більше декількох сотень євро в день.