Росіяни можуть відкрити військову базу в ЦАР

У Міністерстві оборони Центральноафриканської Республіки заявили про готовність відкрити на території країни російську військову базу

Як повідомив міністр оборони ЦАР Марі Ноель Койяр в інтерв'ю російському інформаційному агентству "РИА Новости", підписана в 2018 році між Росією і ЦАР угода про військове співробітництво передбачає будівництво російської військової бази.

"Якщо президентами, як верховними головнокомандуючими, як керівниками нації, буде прийнято рішення про розміщення бази, значить, до цього наші країни прийдуть, ну а ми, як міністри, вже будемо його реалізовувати", - сказав голова Міноборони ЦАР.

При цьому Койяр уточнив, що освітній армійський центр в Беренго, де працюють військові інструктори з Росії, не вважається російською базою.

Нагадаємо, що міністр оборони Франції Флоранс Парлі заявила, що Росія посилила свою присутність в ЦАР, що не сприяє стабілізації ситуації цій країні.

Увага до подій в ЦАР посилилась після вбивства там групи російських журналістів влітку 2018 року. Російські журналісти Орхан Джемаль, Олександр Расторгуєв і Кирило Радченко приїхали в республіку знімати фільм про російських найманців з ПВК Вагнер, підконтрольної "кухарю" президента Володимира Путіна, Євгену Пригожину.

За даними ЗМІ, російське угруповання в ЦАР складається з 170 найманців ПВК Вагнера і декількох кадрових військових розвідників.