В ДР Конго обрали нового президента - вперше за 18 років

У Демократичній республіці Конго пройшли президентські вибори, перемогу на яких несподівано здобув опозиційний кандидат Фелікс Чісекеді

Як повідомляє Reuters, вибори відбулися в кінці грудня 2018 року, але Центрвиборчком країни оголосив офіційні результати лише в четвер, 10 січня.

Згідно з даними ЦВК, Чісекеді отримав 38,57 відсотка голосів виборців, друге місце отримав ще один опозиціонер Мартін Файулу з 34,8 відсотка голосів.

Кандидат від влади Рамазані Шадарі отримав близько 4,4 млн голосів виборців, посівши третє місце. Шадарі є близькою фігурою до діючого багаторічного лідера Конго Жозефа Кабіли, який перебуває при владі з 2001 року.

У найближчі 10 днів дані ЦВК повинні бути затверджені Конституційним судом. Якщо це станеться, Чісекеді стане одним з перших всенародно обраним лідером країни, таким, як Патріс Лумумба, який був повалений в результаті перевороту в 1960 році і убитий через чотири місяці.

Втім, суперники Чісекеді відмовляються визнавати результати виборів і готові їх оскаржувати. Зокрема, Файулу, якого підтримали противники Кабіли, назвав голосування "виборчим переворотом".

Прихильники Файулу вважають, що раптова перемога Чісекеді може свідчити про існування таємного пакту з владою про розподіл сфер впливу і повноважень після виборів.