Румунія прийняла головування в Євросоюзі

У Бухаресті відбулася церемонія офіційного початку головування Румунії в Євросоюзі

Про це повідомляє Укрінформ.

Президент Румунії Клаус Йоханніс зазначив, що під час головування Румунії в ЄС на порядку стоїть ряд питань.

"Під час головування нашої країни в ЄС на порядку денному стоять такі важливі питання, як переговори щодо розроблення та затвердження програми довгострокового фінансування після 2020 року та вибори до Європейського парламенту", - сказав глава держави.

Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер заявив, що Румунія повинна стати членом Шенгенського безвізового простору.

Головування в Раді ЄС змінюється кожні півроку з числа держав-членів ЄС. Протягом цього періоду одна країна головує на зустрічах Ради всіх рівнів, забезпечуючи послідовність роботи ЄС в Раді.

Головуючі держави працюють в групах по три. Ця система була передбачена Лісабонською угодою в 2009 році. Трійки визначають довгострокові цілі і готують спільний порядок основних питань, які будуть розглянуті Радою протягом 18 наступних місяців. На базі цієї програми кожна з трьох країн готує свою, більш детальну програму на шість місяців.

Головування несе відповідальність за просування роботи Ради над законодавством ЄС, забезпечуючи наступність у здійсненні порядку денного ЄС, дотримання чинного законодавчого процесу, а також співробітництво між державами-членами ЄС.

Водночас у Брюсселі не впевнені щодо готовності Румунії очолювати Раду ЄС. Так, голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер висловив думку, що "уряд Бухареста не до кінця усвідомив, що означає головувати в ЄС".

Раніше Єврокомісія розкритикувала судову реформу в Румунії. На думку Брюсселя, реформа може підірвати незалежність суддів і прокурорів.