У Німеччині помер українець, якого підозрювали у роботі наглядачем у концтаборі

У Німеччині у віці 95 років помер Яків Палій, якого звинувачували у співпраці з нацистами та роботі наглядачем у концтаборі в роки Другої світової війни

Палія депортували із США до Німеччини улітку 2018 року після багаторічних судових суперечок, інформує ВВС.

Чоловік помер у будинку для літніх людей у Німеччині. До депортації Палій проживав у Нью-Йорку.

США довгий час не могли депортувати Палія, оскільки Німеччина, Україна та Польща відмовлялися прийняти його. Американська влада вважає, що він був останнім нацистським колаборантом, який мешкав у США.

Вважають, що Палій народився 1923 року на території Західної України. Також припускають, що у 1943 році він потрапив у тренувальний табір СС "Травники", що розташовувався в окупованій нацистами Польщі. У "Травниках" створили концентраційний табір, де лише за один день - 3 листопада 1943 року - вбили шість тисяч євреїв.

У заяві Білого дому щодо депортації Палія йшлося про те, що він був там озброєним наглядачем і відігравав "безперечну роль" у вбивствах євреїв. Палій відкидав причетність до злочинів нацистів, хоча й визнав, що працював охоронцем.

Він прибув до США у 1949 році й отримав американське громадянство у 1957. Хоча американський суд і визнав його винним у сприянні знущанням із в'язнів, його не визнали особисто відповідальним за вбивства.