Вбивство російських журналістів у ЦАР: водій пов'язаний з людьми "кухаря Путіна"

Водій групи російських репортерів, убитих у Центральноафриканській республіці (ЦАР), постійно підтримував зв'язок з людьми, що мають стосунок до структур "кухаря Путіна" Євгена Пригожина

Про це пише російська "Новая Газета".

Олександр Расторгуєв, Орхан Джемаль і Кирило Радченко були вбиті 30 липня 2018 року в Центральноафриканській республіці (ЦАР) при розслідуванні діяльності "групи Вагнера" - збройного формування російських найманців.

За даними розслідування, Расторгуєв, Джемаль і Радченко з моменту прильоту в ЦАР були під контролем центральноафриканського жандарма, який разом з ще двома африканцями і трьома європейцями знаходився на місці вбивства. Водій Б’єнвеню Дувокама, який віз репортерів, є колишнім агентом місцевої жандармерії.

Цього водія в ЦАР репортерам надав Мартін, який, імовірно, є повністю вигаданим персонажем. Його журналістам рекомендував працівник медіахолдингу Пригожина Кирило Романовський. Не встановлено жодної людини, крім Романовського, яка коли-небудь бачила Мартіна або розмовляла з ним.

 

У день вбивства журналістів - 30 липня - і в попередні два дні Дувокама більше 40 разів дзвонив жандарму Емманюелю Котофіо.

У свою чергу Котофіо під час поїздок журналістів постійно знаходився в безпосередній близькості від них, а 30 липня був на місці вбивства в компанії двох африканців і трьох європейців - імовірно, найманців. Котофіо підтримував активний зв'язок з присутнім в країні росіянином Олександром Сотовим.

Сотов, як стверджується, є довіреним співробітником Валерія Захарова, "радника президента ЦАР з безпеки", тісно пов'язаного з бізнесом Пригожина. Після вбивства журналістів Котофіо отримав підвищення по службі.