ФБР розслідувало, чи працює Трамп на Росію, - New York Times

У травні 2017 року американське Федеральне бюро розслідувань почало негласні слідчі дії щодо Дональда Трампа, коли той звільнив директора бюро Джеймса Комі. Саме тоді відомство й вирішило перевірити, чи є президент США загрозою для національної безпеки країни

Розслідування ФБР стосувалося двох аспектів: контррозвідувального і кримінального, передає ВВС з посиланням на New York Times.

Контррозвідувальне розслідування мало на меті встановити, чи є дії Дональда Трампа загрозою для національної безпеки США, а також чи працював він на Росію, свідомо чи несвідомо потрапивши під вплив Москви.

Кримінальна ж частина розслідування стосувалася безпосередньо звільнення Дональдом Трампом директора ФБР Джеймса Комі і того, чи був цей вчинок перешкоджанням правосуддю, що є грубим порушенням законів США.

Комі під час слухань у Конгресі повідомляв, що Трамп під час бесіди сказав йому, що "очікує від нього вірності" і змусив його припинити розслідування щодо колишнього радника президента США Майкла Флінна.

Флінн у грудні 2017 року визнав себе винним у тому, що дав ФБР неправдиві свідчення щодо змісту своїх розмов з послом Росії в США.

Як пише The New York Times, розслідування щодо Трампа в ФБР могли почати ще у 2016 році, проте тоді від цього вирішили утриматися. Ситуація ж навколо звільнення Джеймса Комі остаточно переконала частину працівників ФБР у необхідності проведення негласних слідчих дій.

Розслідування ФБР було включено у справу, яку веде Роберт Мюллер. Він очолює розслідування щодо можливого втручання Росії в американські вибори і змови представників команди Дональда Трампа з Москвою.

Водночас сам президент Трамп відкидає будь-які звинувачення у зв'язках з Росією і називав розслідування Мюллера "наймасштабнішим полюванням на відьом в історії".

В результаті розслідування на лаві підсудних опинилися представники найближчого оточення Дональда Трампа. Його колишній адвокат Майкл Коен був засуджений до трьох років - зокрема за порушення виборчого законодавства. Голова передвиборчого штабу Трампа Пол Манафорт був засуджений за фінансове шахрайство.

The New York Times у своєму матеріалі посилається на анонімні джерела - колишніх працівників правоохоронних структур, а також інших осіб, знайомих з деталями розслідування.

У Білому домі, своєю чергою, засудили матеріал New York Times.

"Це абсурд", - прокоментувала інформацію New York Times прес-секретар Білого дому Сара Сандерс і додала, що Дональд Трамп у своїй політиці щодо Росії поводить себе набагато жорсткіше за свого попередника Барака Обаму