Немає ризику серйозного загострення між США і Туреччиною щодо Сирії, - експерт

Навряд чи питання сирійських курдів стане серйозним каменем роздору між США і Туреччиною

Про це в ефірі Еспресо.TV заявив експерт з питань безпеки Юрій Костюченко.

"На мою думку - ні, бо саме триває процес інтенсивних переговорів щодо того, як буде розподілятися зона відповідальності за питання військової безпеки", - зазначив аналітик.

"Не дуже зрозуміло, про що йдеться взагалі, - вважає Костюченко. - Якщо мова йде про створення 20-мильної зони безпеки на кордоні Туреччини, то власне це саме те, чого від початку Туреччина прагнула, Тобто вони отримають те, що вони хочуть: вони створять цю зону, і це те, що входило в їх плани відпочатку. І вся ця риторика зводилася до прикриття силової операції Туреччини".

Вся інша територія, на думку експерта, їх цікавить менше, бо її треба утримувати. "Отже, треба зачекати і подивитися, що буде", - вважає він.

"Крім того, пару тижнів тому з'являлася інформація щодо заміщення турецькими військовими американських на тих військових базах (їх більше десятка), що будуть звільнятися на східному березі Євфрату. Але це все буде - якщо воно буде - за 3-4 місяці, коли дійсно почнуться якісь рухи американських військових контингентів. Зараз ми спостерігаємо лише побудову американських військових баз на території Іраку - там вже почалася побудова 4 нових баз. І коли воно буде готово, тоді можливо почнеться переведення контингентів. Ситуація навколо найбільших з них показала, що це все не буде швидко. І оскільки ми маємо справу з ситуацією нерозв'язаного, а лише штучно замиреного конфлікту, то будь-які рухи і заяви різних ворогуючих сторін призводять до швидкого порушення балансу і нового спалаху насильства. Тому, я думаю, тут не треба поспішати з висновками, а просто почекати. Тут зараз риторики набагато більше, ніж якихось реальних дій", - резюмував експерт.