НБУ представив пам'ятну монету на честь 100-річчя Акту Злуки

Нацбанк випустив пам'ятну монету до 100-річчя проголошення Акту про об'єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в єдину незалежну державу

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"22 січня 1919 року в урочистій обстановці на Софійському майдані в Києві відбулася подія, що стала підсумком відповідного підготовчого процесу, - було проголошено Акт Злуки, акт об'єднання українських земель, у якому зазначалося, що віднині український народ, звільнений могутнім поривом власних сил, має змогу об'єднати зусилля всіх своїх синів будувати нероздільну самостійну Українську державу на добро і щастя українського народу", - йдеться у повідомленні.

Монета із серії "Відродження української державності" має номінал у 5 грн і важить 16,54 г.

На аверсі монети зображено малий Державний Герб України, під яким напис "УКРАЇНА"; у центрі на дзеркальному тлі шрифтова композиція "УНР/ЗУНР", літери якої декоровані орнаментами, внизу на матовому тлі номінал "5 ГРИВЕНЬ", по боках від якого зображено стилізований рослинний орнамент, ще нижче - рік карбування монети (2019). Праворуч від напису "ЗУНР" на дзеркальному тлі - логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.

На реверсі монети на дзеркальному тлі розміщено фрагмент Акта Злуки: "Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України - Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина і угорська Україна і Наддніпрянська велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України". Латентним зображенням на тексті проглядається зображення тризуба.

Ліворуч і праворуч від напису розміщено медальйони із зображеннями символів земель: лева - Західної України (ліворуч) та Архангела Михаїла - центральної України (праворуч), від яких угору йде стилізований рослинний орнамент у вигляді лаврових галузок. Внизу - напис півколом: "100 РОКІВ АКТУ ЗЛУКИ".

Тираж монети складатиме 40 тис. примірників. Вона увійде в обіг 17 січня 2019 року.