Пластир замість презервативу: у США вчені пропонують новий вид контрацептивів

Інженери з Технічного університету Джорджії розробили безболісний неінвазивний пластир з Мікроголки для контрацепції

Як пише New Atlas, пристрій досить прикріпити до шкіри на п'ять секунд один раз на місяць.

Зараз дослідники розробляють пластири з міроголками для точної доставки антибіотиків, вакцини проти грипу, інсуліну і навіть ліків для боротьби з ожирінням. Як правило, мікроголки з ліками залишаються в шкірі і поступово розчиняються, доставляючи ліки до ураженої ділянки тіла.

Тепер вчені вирішили використовувати технологію для контрацепції і створили пластир із мікроголками, виготовлених з полімерів і активної речовини левоноргестрела (це синтетичний гестаген з контрацептивною дією, вираженими гестагенними і антиестрогенними властивостями). Вони поступово розчиняються в крові і протягом місяця захищають від небажаної вагітності.

Під час випробувань на щурах дослідники визначили, що 100 мікроголок досить, щоб підвищити рівень левоноргестрелу в крові гризунів для рівня, необхідного для контрацептивного ефекту.

"Ми ще не знаємо, як протизаплідні пластирі з мікроголками працюватимуть на людях. Оскільки ми використовуємо контрацептивний гормон, що добре себе зарекомендував, то сподіваємося, що пластир стане ефективним протизаплідним засобом. Ми також очікуємо, що можливе подразнення шкіри в місці застосування пластиру буде мінімальним, але це ще необхідно перевірити при клінічних випробуваннях", - каже Марк Праусніц з університету Джорджії.