Вибори в Україні: поліція зафіксувала 47 повідомлень про порушення

З початку 2019 року поліція зафіксувала 47 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства

Про це повідомив речник Національної поліції Ярослав Тракало у Facebook.

“Лише з початку 2019 року поліція зафіксувала 47 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, більшість повідомлень стосуються відсутності на агітаційній продукції інформації, яка передбачена законом, тобто інформації про установу, що здійснила друк, тираж тощо.

Ці факти кваліфікуватимуть за ст. 212-13 Кодексу України про адмінправопорушення. Після встановлення власників реклами та осіб, які відповідальні за її випуск, на них складуть адмінматеріали і направлять до суду.

Речник Нацполіції написав, що суди ухвалили вироки щодо 81 особи за порушення виборчих прав громадян на виборах 2014-2015 років і більшість із них суд засудив і відпустив на іспитовий термін.

"Маємо хоча і поки що єдиний, але факт засудження до реального терміну позбавлення волі - за підкуп виборців”, - додав речник.

Однак, за його словами, ще близько 120 кримінальних проваджень, які стосуються порушень виборчих прав громадян, наразі перебувають на розгляді у судах.

Тракало повідомив, що на сайті Нацполіції вже створена рубрика "Вибори-2019", у якій поліція акумулюватиме повідомлення про порушення виборчого законодавства, з відповідною анотацією про перевірку цієї інформації і визначенням правової кваліфікації за тим чи іншим фактом.