Україна направила ООН офіційного листа про полонених Росією моряків

Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко написав листа Генеральному секретареві ООН Антоніу Гутеррешу

Про це повідомляє "Укрінформ".

"Україна вимагає, щоб Російська Федерація поважала права 24-х українських військовослужбовців, захоплених у Чорному морі 25 листопада 2018 р., враховуючи їхній статус військовополонених, відповідно до міжнародного гуманітарного права", - йдеться у листі.

До листа Єльченко  додав заяву МЗС України, у якій наголошується на абсурдності і незаконності "вироку" московського Лефортовського суду українським морякам, адже всі вони оголосили себе військовополоненими і відмовилися давати будь-які свідчення.

"Суд над українськими військовослужбовцями суперечить міжнародному гуманітарному праву… Згідно з Женевською конвенцією 1949 року, немає жодного сумніву, що захоплені Росією українські моряки мають статус військовополонених", - зазначено у документі.

Відповідний лист він закликав оприлюднити як офіційний документ Генасамблеї та Ради Безпеки ООН. 

"Я розраховую на вашу підтримку у розповсюдженні цього листа і доданої до нього заяви як документа Генеральної асамблеї та Ради Безпеки ООН у рамках Пункту порядку денного №67 73-ї сесії ГА ООН "Ситуація на тимчасово окупованих територіях України", - написав він у зверненні.

Крім того, речник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко сказав, що розповсюдження цього листа у вигляді офіційного документа Генасамблеї є обов'язком, а не правом Генерального секретаря

"Він буде опублікований протягом наступних кількох днів після завершення внутрішніх процедур в Секретаріаті ООН. Згодом з ним зможуть ознайомитися усі 193 держави-члени ООН", - пояснив дипломат.