У Швеції обрали прем'єра через 4 місяці після виборів

Парламент Швеції схвалив кандидатуру діючого прем'єр-міністра країни Стефана Льовена на посаду очільника уряду

Про це повідомляє Bloomberg.

"Парламент у Стокгольмі проголосував за те, щоб Стефан Льовен став прем'єр-міністром (Швеції ред.)", - йдеться у повідомленні.

За кандидатуру Льовена проголосували 115 депутатів. Проти були 153, утрималися – 77.

Льовен обраний прем’єром попри те, що його підтримала менша кількість депутатів, ніж число тих, хто був проти. Це пояснюється тим, що для відхилення його кандидатури потрібно було більше половини голосів парламентарів , тобто більше 175 депутатів мали проголосувати проти.

Обрання Стефана Льовена знаменує собою завершення затяжної політичної кризи у Швеції, спричиненої тим, що жодній з політичних провідних сил не вдалося отримати на виборах достатньої кількості мандатів для формування більшості. При цьому партії намагалися сформувати коаліцію без антимігрантської партії "Шведські демократи", що отримала значну підтримку на виборах.

Починаючи з вересня, коли у країні відбулися вибори, парламент вже відхиляв кандидатури Льовена та лідера правоцентристів Ульфа Крістерсона.

Як повідомляє Bloomberg, такими чином у країні закінчилася невизначеність, яка панувала понад чотири місяці після парламентських виборів 9 вересня.

Для Льовена це вже другий термін на посаді очільника уряду, після того як у 2014 році він був уперше призначений.

Зазначається, що завдяки успішному голосуванню в парламенті за кандидатуру нового прем’єра, Швеція уникла дострокових виборів у країні.

Як відомо, після парламентських виборів 9 вересня 2018 року у Швеції два блоки, лівоцентристський та правоцентристський, отримали майже однакову кількість депутатів. Обом сторонам не вистачало голосів для самостійного формування уряду.