Звідки взялися “захмарні” платіжки на газ та що з ними робити. Пояснення голови “Нафтогазу”

Голова НАК “Нафтогаз” Андрій Коболєв пов’язує ситуацію, що склалася на ринку газу, з виборами

Про це голова НАК “Нафтогаз Україна” заявив під час брифінгу "Нафтогаз-Газпром: 10 років потому", передає Еспресо.TV

“Так, ситуацію на ринку газу ми пов’язуємо з виборами. Більше того, зараз відбувається декілька процесів, які пов’язані з платіжками, тарифами, газом…”- пояснив очільник НАК.

Коболєв наголосив, що у Нафтогазі дуже довго вмовляли уряд провести монетизацію:

“У нас немає дискусій щодо моєї зарплати. У нас є реальна дискусія про те, як працювати на ринку газу. “Нафтогаз” наполягає на тому, що повинна бути справжня монетизація (житлових субсидій, - Еспресо)”.

“Гроші треба давати не газзбутам, не посередникам, а саме кінцевому споживачу”, - наголосив Коболєв.

Також очільник НАК пояснив, що система монетизації передбачає повну верифікацію всіх абонентів, і головна причина спротиву їй - саме небажання верифікувати.

“І я впевнений, що у переліку абонентів, які газзбути виставляють державі, є “мертві душі”. Якщо ж людина отримуватиме гроші напряму, вона буде зацікавлена економити газ. А це своєю чергою невигідно газзбутам, оскільки це бізнес”,- пояснює Коболєв.

“На фоні цього ми бачимо різні елементи спротиву: завищені платіжки, відмова від послуг “Укрпошти” для доставки платіжок”, - каже голова НАК.

Коболєв порадив людям, яким прийшла завищена платіжка, скаржитися до НКРЕКП.

“Щоб регулятор зараз почав перевірку облгазів потрібне погодження Державної регуляторної служби. Але чи отримали їх - ми поки що не знаємо”,- додав Андрій Коболєв.