Білоруси Німеччини закликали створити еміграційний уряд порятунку Білорусі

У зв'язку із загрозою остаточного поглинення Республіки Білорусь путінською Росією Спілка білорусів Німеччини оприлюднила звернення до голови Ради Білоруської Народної Республіки (БНР) Івонки Сурвіли, в якому йдеться про необхідність створення альтернативного офіційному Мінську закордонного представницького органу білорусів

Заяву розміщено на сторінці керівника Спілки Явгена Мурашко у Facebook.

Ось її повний текст у перекладі українською мовою

Пані Сурвіла

Події минулого року й новий 2019 рік не надають білоруській нації оптимізму та впевненості у мирному існуванні. Триває війна в Україні, ллється кров й гинуть українські й не тільки українські патріоти. Європа "уважно" стежить за цією трагедією, не розуміючи увесь обсяг особистої небезпеки, у випадку якщо Україна не зможе захистити свою Незалежність.

Білоруська громадськість мовчки за цим спостерігає, вважаючи, що ця доля її мине. Але ж ні, не мине. Вже витягли з нафталіну Угоду про створення Союзної держави, вже лунають "миролюбні" вимоги Кремля щодо якоїсь поглибленої інтеграції (читай асиміляції) Білорусі у складі імперської Росії. Коли 1999 року виник цей проект, білоруська громадськість негативно на це відреагувала, й на тому усе скінчилося. На усі останні кроки громадянина Лукашенка (ОДКБ, Митний союз, ЄАЗС) взагалі не було жодної реакції. Але то був мирний час, тоді як тепер Росія показала свої хижі пазури. Напад на Грузію в 2008 році був для нас, ніби грім серед ясного неба. 2014-й взагалі позбавив Білорусь будь-якої перспективи на мирне співіснування поруч з Російською імперією.

Незважаючи на заспокійливі й оптимістичні прогнози всіляких експертів, радників та інших доброзичливців, ми впевнені, що існує потенційна загроза окупації Білорусі. У зв'язку з цим ми розуміємо, що ігнорувати цю загрозу не маємо права, отже слід розпочати певні заходи з консолідації білоруської нації як у самій Білорусі, так і за її межами.

Тому пропонуємо Раді БНР:

- виконати свою історичну місію й узяти на себе роль уряду в екзилі, враховуючи нелегітимність та недієздатність чинної влади. Структура Ради дозволяє це зробити. Наявність представників Ради (а їх 80) у багатьох країнах світу може посприяти консолідації білоруської громадськості у місцях її постійного проживання. До того ж Рада має виступити з заявою та поінформувати країни світу про потенційну загрозу та попросити у них підтримки і недопущення аншлюсу, наголосивши при цьому на недієздатності чинної влади й ефімерної "міці" Будапештської угоди. Слід заявити про готовність узяти на себе відповідальність та координацію дій у цій історичній місії.

- надати повноваження представникам Ради БНР з подальшою їхньою акредитацією - у Раді безпеки ООН, Європарламенті, ПАРЄ, ОБСЄ, парламентах країн їх постійного проживання.

Сьогодні недостатньо говорити про свою присутність лише мовою культурних імпрез. Усім відомо, що коли гримлять гармати, то вже не до святкових співів. Білоруське зарубіжжя повинно стати єдиним організмом та міцним інструментом впливу на світове співтовариство та білоруську громадськість. Це надасть їй рішучості у боротьбі за своє майбутнє.

- наступним кроком може бути звернення Ради до лідерів політичних партій, рухів, громадських і передвиборчих організацій із закликом про мораторій на будь-яку участь у "виборах" й не пошук єдиного кандидату (від опозиції - ред.), а створення єдиного фронту, скерованого лише на одну мету - консолідацію громадськості для захисту незалежності Білорусі. 

Нагадаємо, що вірогідність окупації є дуже високою. Рейтинг Путіна падає, невдоволення російського суспільства зростає. Крим та Сирія вже не забезпечують йому підтримки. Йому як повітря потрібна наступна "перемога" у своїй зовнішній агресивній політиці. Інакше камера Мілошевича у Гаазі буде для нього (можливо, й для громадянина Лукашенка) місцем постійного проживання.

Голова Спілки білорусів Німеччини Явген Мурашко.



Довідка

Білоруси Німеччини активно підтримують добровольчу тактичну групу "Білорусь", що з самого початку війни з Росією успішно діє у складі сил ООС. Серед них є загиблі Герої.

Родина Мурашко своєю чергою допомагає різним підрозділам українського війська з автотранспортом.