З готівкою та без: як нараховуватимуть субсидії за новою системою. Пояснення Реви

За словами міністра соціальної політики Андрія Реви, КМУ може прийняти постанову про зміни у нарахуванні субсидій вже до 23 січня

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів міністр соціальної політики Андрій Рева.

Міністр пояснив, як повинна була працювати система нарахування субсидій до впровадження змін:

“З 1 січня до 1 травня буде тестовий режим. Як це працює? Субсидіанту відкривається банківський рахунок, на який приходить фіксована сума – субсидія, вона списується з рахунку, після чого приходить повідомлення, що потрібно ще стільки-то доплатити або навпаки, що виникла економія. Тут ми говоримо про тих людей, які звернуться після 1 січня за субсидією. Вони одразу подають нові заяви та декларації. І ми їх переводимо на безготівкові розрахунки. Їх може бути кілька сотень тисяч”.

Втім 11 січня на нараді, де були присутні президент та прем’єр-міністр, до системи нарахування субсидій вирішили внести зміни - видавати субсидії для населення ще й готівкою:

“Було прийнято політичне рішення про те, щоб тих людей, яким субсидія призначена з жовтня, перевести на грошові розрахунки вже у готівковій формі з березня”, - пояснив міністр.

Рева зазначив, що паралельно буде запущено два механізми монетизації: готівковий і безготівковий.

Прийнято рішення паралельно запускати дві системи – безготівкову, яка передбачена постановою №1176, і розробити готівкову систему розрахунку для тих, кому субсидія призначена з жовтня, пояснив міністр.

"Сьогодні у нас 4 мільйона одержувачів субсидій, середній розмір субсидії становить 1,5 тисячі гривень (в опалювальний період, - ред.). Це 6 млрд гривень в місяць будемо видавати готівкою", - уточнив Рева.

При цьому в безготівковій формі субсидії будуть отримувати ті громадяни, які звернулися до управління соціального захисту вже після 1 січня 2019 року.

Виплата субсидій готівкою може в перспективі позитивно позначитися на скорочення споживання газу та електроенергії, впевений міністр. При цьому ризики для економіки невеликі:

“За два з половиною місяці при половині неповернення потенційно можемо втратити 7,5 мільярдів гривень. Це ми беремо можливий ризик. Це не ті гроші, які зруйнують економіку. Але не варто забувати, що у нас є механізм призупинення виплат субсидій людям, якщо вони не розрахувалися за послугу. Ми відразу бачимо, є строки розрахунку”.

За словами Реви, серед субсидіантів близько 75 відсотків – це пенсіонери: “А вони – найбільш сумлінні платники, останню копійку підуть і віднесуть. Покажіть мені пенсіонера, який не платить за житлово-комунальні послуги”.

Також міністр висловив впевненість, що це сприятиме економії ресурсів:

“У мене, наприклад, немає сумнівів, що якщо ми у селі людям, які мають газові котли, дамо "живі" гроші, у нас різко впаде споживання газу".

"У людини, умовно 1500 гривень пенсія, а ви йому даєте 2000 гривень на оплату газу. Знаючи наших людей, які зайву копійку не заплатять, вони краще прикрутять газ та зекономлять ці гроші”, - додав міністр.

За словами міністра соціальної політики Андрія Реви, КМУ може прийняти постанову про зміни у нарахуванні субсидій вже до 23 січня.