Франція оштрафувала Google на 50 млн євро за порушення захисту даних

Компанія Google має сплатити у Франції штраф обсягом 50 млн євро за порушення Загального регламенту про захист даних Євросоюзу (GDPR)

Таке рішення в понеділок, 21 січня, ухвалила Національна комісія з інформатики та прав людини Франції (CNIL), передає Deutsche Welle.

Через порушення норм ЄС щодо захисту персональних даних користувачів Національна комісія з інформатики та прав людини Франції оштрафувала американську інтернет-компанію Google.

У поясненні йдеться, що Інтернет-гігант недостатньо "ясно і зрозуміло" інформував своїх користувачів про те, як будуть використовуватись їхні особисті дані.

Докладне вивчення комісією угоди з користувачами на використання операційної системи Android показало, що необхідна користувачам інформація розпорошена на різних етапах і міститься в "різних документах" під час її покрокового укладення.

Ще одним пунктом, що спричинив критику регулятора, стала інформаційна політика Google щодо використання особистих даних для персоніфікованої реклами.

Читайте також: GDPR: як Європа готується захищати персональні дані своїх громадян

Крім того, в призначеній для користувача угоді галочку в віконці, що дозволяє використання даних, було проставлено ​​заздалегідь, а новий європейський регламент вимагає, щоб користувач сам проставляв її.

Представники компанії заявили, що Google вивчить рішення CNIL, після чого повідомить про свої подальші дії.

Компанія має можливість оскаржити штрафні санкції в суді.

Зазначимо, це - перший випадок штрафу для глобального інтернет-концерну в Євросоюзі, після того, як в травні 2018 року в ЄС набули чинності нові правила захисту особистих даних, нагадує агенція новин AFP.

Утім, сума штрафу не така вже й велика, якщо враховувати обороти Google.

Для прикладу, у 2017 році  американська корпорація Alphabet Inc., чиїм дочірнім підприємством з 2015 року вважається Google LLC, мала оборот близько 97,56 млрд євро. Її чистий прибуток при цьому становив 12,7 близько 11,17 млрд євро.