Паломники-хасиди в Умані платитимуть по 200 грн на день туристичного збору

Очікується, що надходження до бюджету Умані виростуть на 10 млн грн на рік

Уманська міська рада затвердила ставки туристичного збору в розмірі 0,5% для українських туристів і 5% - для іноземних, в тому числі хасидів-паломників. Про це повідомив автор пропозицій про встановлення нових ставок турзбору, нардеп Антон Яценко в Facebook.

"Згідно з рішенням сесії Уманської міської ради від 21 грудня 2018 року, розмір ставки туристичного збору для паломників-хасидів і інших іноземних туристів складе 5%, а для українців - 0,5% від розміру мінімальної заробітної плати в розрахунку на місяць (208,65 грн і 20,87 грн відповідно - ред.) ", - написав Яценко.

За його словами, такі зміни дозволять збільшити надходження до міського бюджету на 10 млн грн на рік.

"Ці кошти будуть спрямовані на розвиток освіти, медицини, культури, туризму і інше", - додав він.

Нагадаємо, згідно з даними Держприкордонслужби, щорічно на святкування єврейського Нового року Рош ха-Шана в Україну прибувають кілька десятків тисяч хасидів-паломників, які відвідують місто Умань в Черкаській області.

Наприклад, у вересні 2018 року на святкування єврейського Нового року - Рош ха-Шана - прибуло майже 28 тис. паломників-хасидів.

Як повідомлялося, Верховна Рада в 2019 році змінила базу нарахування турзбору і зобов'язала сплачувати його туристів, які проживають в приватному секторі. Про це свідчить закон зі змінами до Податкового кодексу та інших законодавчих актів про перегляд ставок окремих податків і зборів (ресурсний законопроект №9260 з "бюджетного пакету").

Крім цього, закон змінює ставки турзбору в 2019 році. Зокрема, для внутрішніх туристів його ставки не повинні перевищити 0,5% мінімальної зарплати на добу, що з 1 січня 2019 року становитиме 20,87 грн. Для в'їзного туризму - до 5% (208,65 грн). Остаточний розмір ставок встановлюють місцеві ради, проте вони не залежатимуть від вартості проживання або категорії готелю.