Папір no more: МЕРТ зобов'язав держпідприємства звітувати в електронному вигляді

Запущена єдина база автоматизованого збору, аналізу та зведення фінансових звітів та інформації про фіскальні ризики державних підприємств в електронному вигляді

Про це повідомив перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов на своїй сторінці у Facebook.

“Як держпідприємства звітують і подають фінплани? Посилають в один з 84 органів управління пакунки паперу, прошиті нитками, а ті - в МІнЕкономіки. Потім ці папери розшиваються і цифри передруковуються в Excel. А потім ми отримуємо (або не отримуємо) щось”, - пояснює Нефьодов.

За словами заступника міністра економрозвитку, аналізувати документи у такому вигляді — неможливо. У МЕРТ досі не знають навіть остаточної кількості державних підприємств в Україні.

“Звіти по топ-100 держкомпаній міністерство зводить вручну і з затримкою. Замість інтелектуального аналізу десятки людей займаються складанням чисел в стовпчики”, - скаржиться Нефьодов.

З нового року запущена єдина база автоматизованого збору, аналізу та зведення фінансових звітів та інформації про фіскальні ризики державних підприємств в електронному вигляді.

11 січня почав діяти спільний наказ Міністерства економічного розвитку та Міністерства фінансів, що зробило використання бази обов’язковою.

“Всі 3385 державних підприємств, що перебувають під управлінням центральних органів державної влади (1618 працюючих, одному органу управління підпорядковується від 1 до 324 підприємств) будуть здавати все в єдиному форматі файлу із ЕЦП і виключно електронно”, - пояснює чиновник МЕРТ.

Серед необхідних документів: квартальна та річна звітність, інформацію щодо ефективності управління державною власністю (моніторинг), фінансові плани та звіти про їх виконання, стратегічні плани, інвестиційні плани, окремі звіти на вимогу уповноваженого органу управління.

Надалі в МЕРТ на основі цієї бази розраховують побудувати систему ризик менеджменту (червоні прапорці, якщо якісь показники раптово вибиваються), а Мінфін буде впроваджувати систему фіскальних ризиків.