Полонених моряків Ейдера та Артеменка переведуть до СІЗО "Лефортово", - московський омбудсмен

Андрій Ейдер та Андрій Артеменко вже одужують, їх можуть перевести до СІЗО "Лефортово". Третій поранений моряк Василь Сорока продовжує лікування

Про це повідомляє московський омбудсмен Тетяна Потяєва, передає Інтерфакс-Україна.

Ейдера та Артеменка можуть перевести із лікарні СІЗО "Матроська тиша" до СІЗО Лефортово.

"Двоє моряків - Андрій Артеменко та Андрій Ейдер – зараз завершують реабілітаційний процес, можуть бути виписані і відправлені до "Лефортова", - сказала Потяєва.

Вона додала, що третій поранений - Василь Сорока - майже видужав, він продовжує лікування.

Потяєва зазначила, що у вівторок, 22 січня, відвідала всіх трьох поранених моряків і дізналася про стан їхнього здоров'я:

Андрій Артеменко (поранення в руку): повне відновлення, отримує останні процедури з реабілітації. "В принципі, він здоровий, його нічого не тривожить, у нього нічого не болить", - розповіла омбудсмен.

Андрій Ейдер (важке поранення в обидві ноги): із нього знято всі шини, прибрано милиці, ходить самостійно, робить зарядку. Рани затягнулися, вся рухова активність відновлена. Жодних скарг на стан здоров'я немає.

Василь Сорока (важке поранення в руку): рана затягнулася, гіпс знято, проте залишається набряклість руки. Йому купили еспандер, роблять ванночки та перев'язки. 

Нагадаємо, що батьки пораненого полоненого моряка Андрія Ейдера вважають, що їх син не отримує медичної допомоги.

"Про яке переведення може йтися, якщо вони ще нездорові. Немає жодних медичних висновків. Тобто, згідно з Женевською конвенцією, вони мають отримувати лікування. А наскільки відомо, Денісовій (українському омбудсмену, – ред.) було сказано ще 10 січня, що наші моряки не отримують лікування з початку 2019 року. Тобто цьогоріч вони вже перестали отримувати лікування", - розповіли батьки Ейдера.