США і КНДР 10 років мали секретний канал зв'язку, - ЗМІ

Американські розвідслужби підтримували секретні контакти з розвідувальними службами Північної Кореї протягом останнього десятиліття

Про це з посиланням на американські ЗМІ повідомляє Радіо Свобода.

Канал зв’язку залишався відкритим в кризових ситуаціях. Завдяки цим контактам вдалося організувати звільнення американців, затриманих Північною Кореєю, і підготувати зустріч лідерів країн Дональда Трампа і Кім Чен Ина.

Ключовою фігурою з північнокорейської сторони був тодішній глава північнокорейської розвідки Кім Йон Чхоль. Нині він представляє Пхеньян в переговорах з держсекретарем США Майком Помпео. За словами джерел, у Вашингтоні розраховували, що цей канал дасть можливість прямого зв’язку з керівництвом Північної Кореї в разі серйозних криз. Добро на контакти дав у 2009 році президент Барак Обама.

Метою було звільнення двох американських журналістів, які повернулися в США в тому ж році. Контакти тривали і в наступні роки, незважаючи на те, що спроби переконати Пхеньян відмовитися від випробувань ядерної зброї не увінчалися успіхом.

В останній раз секретний канал був використаний адміністрацією Трампа, щоб отримати підтвердження того, що пропозиція про проведення саміту виходить від Кім Чен Ина.