Практично ніде в ЄС великі компанії не платять усі податки, - дослідження

Нормативну податкову ставку для великих корпорацій, передбачену законодавством ЄС, практично ніхто в ЄС не сплачує

Такого висновку дійшли автори розслідування, проведеного фракцією Зелених в Європейському Парламенті, передає Deutsche Welle з посиланням на Süddeutsche Zeitung.

Великі корпорації майже ніде в ЄС не сплачують передбачену для них законодавством ставку оподаткування.

На практиці існують значні відмінності між офіційно чинними та фактично сплаченими ставками оподаткування для транснаціональних корпорацій.

Найбільші розбіжності в цій сфері виявлено в Люксембургу, йдеться у дослідженні.

Хоч між 2011 і 2015 роками номінальна ставка оподаткування для корпорацій становила 29%, в середньому вони фактично сплачували лише 2%.

В Угорщині, Нідерландах та Австрії різниця у тому, що необхідно сплатити та тим, що платять, більша, ніж у середньому по ЄС.

У Німеччині чинне податкове навантаження на великі концерни становить 30%, але насправді податковим органам компанії сплатили лише 20%.

Тільки в Болгарії не виявлено жодних відхилень між офіційними ставками оподаткування та фактично сплаченими сумами.

З огляду на це представник фракції Зелених у Європарламенті, експерт з питань фінансової політики Свен Ґіґольд (Sven Giegold) закликав до більшої прозорості в питаннях оподаткування транснаціональних корпорацій. Він зокрема вказав на "добрі пропозиції", розроблені Європейською Комісією для вирішення цього питання.

За даними SZ, Зелені під час розслідування використовували базу даних Orbis, оскільки вона надає найдоступнішу інформацію про податкове навантаження великих компаній.