Палата представників прийняла закон, який завадить Трампу вивести США з НАТО

Нижня палата американського Конгресу переважною більшістю голосів ухвалила проект закону, який підтверджує тверду підтримку НАТО Сполученими Штатами та не дозволятиме президенту припиняти членство країни в Альянсі

Про це повідомляє CNN.

Проект закону зареєстрований під номером H.R.676 та має офіційну назву "Акт підтримки НАТО". За нього проголосували 357 конгресменів, у тому числі 208 демократів і 149 республіканців, що підтверджує потужну двопартійну підтримку цієї ініціативи. Проти висловилися 22 республіканці.

Закон, зокрема, стверджує, що американська політика полягає у тому, щоб залишатися членом НАТО. Документ також забороняє використання державних коштів для організації виходу з альянсу.

"Це неприємно, що Сполучені Штати надсилають суперечливі сигнали щодо наших зобов’язань перед Альянсом, чи розглядають його як якийсь тягар" - сказав голова міжнародного комітету Палати представників Еліот Енжел.

"Знаєте, що стане тягарем для мене? Тягарем стало б те, що США намагалися проводити зовнішню політику без союзників, без 28 країн, які поділяють наші цінності і борються поряд з американськими військовими" - додав він.

Як заявив з цього приводу лідер демократичної більшості в Палаті представників Стені Хойер, документ чітко підтверджує, що Конгрес Сполучених Штатів "продовжує вірити в місію НАТО" та стане запобіжником для "короткозорих зусиль підірвати Альянс або вивести з нього країну в односторонньому порядку".

Варто зазначити, що для остаточного ухвалення законопроект має отримати підтримку двох палат Конгресу, а потім бути підписаним президентом США.

Нижня палата Конгресу США прийняла проект закону після того, як минулого тижня представник Білого дому повідомив ЗМІ, що президент Трамп знову порушував питання про доцільність подальшого членства США в Північноатлантичному Альянсі.