Вчені знайшли новий тип кровоносних судин в кістках людини

Науковці з університету Дуйсберг-Ессен в Німеччині виявили раніше невідому мережу дрібних кровоносних судин в людському організмі, яка знаходиться в кістках

Про це повідомляє Science Alert.

"Це дійсно несподівано - знайти нову центральну анатомічну структуру, яка не була описана ні в одному підручнику в ХХl столітті", - заявив один з авторів дослідження імунолог Матіас Гюнцер.

Під час експерименту на мишачих кістках вчені використали хімічну речовину етілціннамат, щоб зробити їх прозорими. Після цього вони використали світлову флуоресцентну і рентгенівську мікроскопію і змогли виявити кілька сотень капілярів, названих транскортикальними судинами.

Як сказали дослідники, велика гомілкова кістка миші може містити більше тисячі таких кровоносних судин, при цьому через них проходить більше 80% артеріальної і 59% венозної крові.

Схожий експеримент провели і з людиною. У якості добровольця виступив сам Гюнцер.

У великої гомілкової кістки людини виявили схожу систему з більш товстими кровоносними судинами. Втім, як повідомили дослідники, для визначення їх точних функцій необхідні подальші експерименти.

Це відкриття може пояснити, яким чином ін'єкції ліків в кістковий мозок сприяють їх поширенню по всьому організму.

"Ми знайшли кровоносні судини там, де і не підозрювали знайти. Це божевілля, що ще залишаються такі речі, яких ми не знаємо про людську анатомію", - сказав Матіас Гюнцер.