У Вашингтоні померла науковець українського походження Надія Дюк

23 січня у Вашингтоні померла американський науковець, громадський діяч українського походження Надія Дюк

Про це повідомила сестра Надії на сторінці у Facebook.

"З великим жалем я повідомляю про смерть сестри Надії Дюк. Її сміливе серце перестало битися увечері в середу, 23 січня 2019 року. Вона померла мирно вдома після довгої боротьби зі своєю хворобою. Нехай вона спокійно відпочине! Вічна Пам‘ять!", - йдеться у повідомленні. 

Надія Дюк померла у віці 64 років після довгої боротьби зі своєю хворобою.

Востаннє Надія була в Україні у листопаді 2016 року, коли вона взяла участь у відзначенні 40-ліття Української Гельсінської групи та у ІІ Кримському форумі, що були проведені в Українському католицькому університеті у Львові.

Це стало тепер дуже символічним, бо ще з 1980-х років, коли Надія Дюк завершувала свою дисертацію в Оксфордському університеті (перша етнічна українка!) і приступила до викладацької праці, вона присвятила себе сприянню боротьбі українських дисидентів і політв’язнів.

Надія переїхала з Великобританії до Сполучених Штатів і стала визнаним експертом з питань України та колишнього Радянського Союзу й автором кількох книг і численних статей.

У 1987 року вона розпочала свою працю в Національному фонді сприяння демократії (National Endowment for Democracy), в якому й завершила свій життєвий шлях на посаді віце-президента.

Надія часто публікувала статті в газетах та журналах "Вашингтон Пост", "Вашингтон Таймс", "Журнал демократії", "Орбіс", "Світ", "I", "Азербайджанський інтернаціонал", "Російський журнал публічної думки".

22 січня 2019 року Надію нагородили Орденом княгині Ольги IІІ ступеня за значний особистий внесок у державне будівництво, зміцнення національної безпеки, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю.