Вибори 2019: рейтинги Тимошенко і Порошенко майже зрівнялись, - дослідження

Рейтинг Петра Порошенка зростає і майже зрівнявся із рейтингом Юлії Тимошенко, порівняно з результатами опитування у грудні 2018 року

Відповідні результати соціологічного опитування, проведеного Соціологічним центром ім. Михайла Драгоманова, оголосив професор Сергій Штепа, передає "5 канал"

За результатами дослідження, Юлію Тимошенко підтримують 17,4%, а Петра Порошенка - 17,1% опитаних, які планують брати участь у виборах.

Соціологи пов’язують ріст рейтингу Порошенка, порівняно з груднем 2018 року, з тим, що Порошенко вибрав кілька основних тем для позиціонування. Зокрема, таких, як Томос, армія, українська мова.

"Ці теми орієнтовані на патріотично налаштованих виборців. Я підкреслю - не націоналістично, а патріотично налаштованих. І, фактично, ці теми озвучує тільки один кандидат. Інші кандидати розмиваються на одних і тих же темах", - повідомив Штепа.

За його словами, Порошенко був більш активізований в інформаційному полі, і це означає, що та частина виборців, яка не визначилась, поступово визначається.

"Наразі ми бачимо тенденцію, що є два лідери президентської кампанії - це Тимошенко і Порошенко. Саме їм опитані пророкують перемогу незалежно від своїх електоральних уподобань", - сказав політолог Ростислав Балабан.

За його словами, на запитання "Хто, на Вашу думку, переможе на виборах Президента України?" 21,3% опитаних назвали Тимошенко, 21,1% - Порошенка.

Знизився рейтинг Володимира Зеленського. За результатами дослідження, Олег Ляшко набирає 10,1% і випереджає Володимир Зеленський, який набрав 9,4%. Юрій Бойко - 5,4%, Анатолій Гриценко - 5,3%, Андрій Садовий - 5,1%, Олександр Шевченко - 3,8%, Святослав Вакарчук - 2,7%, Олександр Вілкул - 2,6%.

Відсоток тих людей, які не визначились зі своїм вибором скорочується і становить 10,3% серед тих, хто планує брати участь у виборах. 

"Результати наших досліджень, проведених у попередні періоди, фактично збіглися у тенденціях і цифрах із результатами інших авторитетних соціологічних служб. Також хочу зазначити, що більш точні результати можна буде отримати після того, коли буде сформований остаточний список кандидатів у президенти України, оскільки з’являються нові претенденти на найвищу посаду у державі, і у цій кампанії ще може бути чимало сюрпризів", - повідомив Штепа.

Опитування дорослого населення України провели з 10 по 17 січня 2019 року. Методом особистого інтерв'ю опитали 1800 респондентів, які проживають в усіх областях України (окрім АР Крим та територій ОРДЛО.) Похибка вибірки не перевищує 2,3%.