Літаки біля кордону. У Генштабі ЗСУ попередили, що Керченська протока – це тільки частина плану РФ

Командувач Об’єднаних сил Сергій Наєв розповів про ключові ознаки підготовки Росії до повномасштабної агресії проти України

Про це повідомляє прес-служба Генштабу ЗСУ у Facebook.

"По-перше, вони збільшили чисельність своїх військ у цьому районі. Наприклад, там, де на базах біля українсько-російського кордону було вісім батальйонних тактичних груп, зараз вони збільшили цей показник до 12 в районі моєї відповідальності. Вони також значно збільшили кількість літаків, готових діяти з аеродромів на їхній стороні кордону в Донецькій області", - додав Наєв.

За його словами, більш важливим свідченням було те, що "російські оперативні групи прибули до Донецької та Луганської областей, про що ми дізналися з перехоплень їхнього супутникового зв’язку".

Наєв зазначив, що також було виявлено особливий тип супутникового зв’язку, який використовують старші російські офіцери. Присутність російських генералів свідчить про важливі прийняті рішення та перегруповання військ — імовірно, в рамках підготовки до загального наступу.

Він зазначив, що їхні можливості збору розвідувальних даних зросли в три рази: більше розвідувальних груп, радіоелектронних груп. Все це стандартні заходи, які проводяться при підготовці до наступу. Також Наєв вважає, що ймовірність російської атаки збільшилася після випадку в листопаді минулого року в Керченській протоці, коли російські військово-морські судна напали на три українські кораблі, що намагалися перейти з Чорного моря до Азовського.

Наєв вважає, що агресія РФ в районі Керченської протоки є частиною російського плану взяти під свій контроль Азовське узбережжя України і створити наземний коридор на захід від території, яку Москва займає, через Маріуполь і далі до Криму. Він попереджає, що кремлівська пропаганда, яка стверджує, що Україна хоче використати хімічну зброю проти Донецька, спрямована на створення приводу для виправдання такого російського нападу.