Нафтогаз пообіцяв представити план поділу ГТС на початку лютого

НАК "Нафтогаз України" на початку лютого 2019 року планує виставити на широке обговорення свій план анбандлінгу, що передбачає варіант концесії

Про повідомив очільник правління НАК Андрій Коболєв агентству "Інтерфакс-Україна" в Давосі.

"Варіант, який ми вважаємо найреальнішим з усіх і який доступний зараз нам з точки зору роботи парламенту, політики і всього іншого, - це концесія. Концесія вписується в модель анбандлінгу ISO (Independent System Operator), яка нам потрібна для збереження, в тому числі, наших вимог", - сказав він у кулуарах "Українського сніданку", організованого Фондом Віктора Пінчука.

"У цій ситуації ми, як "Нафтогаз", як компанія, яка єдина несе реальну фінансову відповідальність за анбандлінг, збираємося йти за цим сценарієм", - додав глава правління НАК.

А.Коболєв зазначив, що теоретично існує ще варіант приватизації, який вписується в так званий OU (full ownership unbundling). "Тут доведеться віддавати (газотранспортну) систему у власність, що мені здається взагалі нереальним зараз фактично", - підкреслив глава НАК.

Він повідомив, що "Нафтогаз" вже обговорював свій варіант анбандлінгу з Єврокомісією.

За його словами, в ньому є деякі об'єктивні проблеми, так як будь-який план справжнього анбандлінгу, не імітації, а анбандлінгу, що відповідає вимогам 3-го енергопакета, вимагатиме змін до українського законодавства, обов'язкового врегулювання питання, яким чином і на яких правових підставах новий оператор отримає ГТС.

До останнього часу представники уряду України і керівництво "Нафтогазу" мали різні погляди на процес анбандлінгу, що затягувало його практичну реалізацію. А.Коболєв заявляв, що розроблений компанією план анбандлінгу дозволить завершити процес до 1 січня 2020 року, і наполягав на якнайшвидшому залученні міжнародного партнера до управління ГТС.

Водночас в кінці грудня глава секретаріату Енергоспівтовариства (ЕС) Януш Копач (Janez Kopač) піддав критиці позицію "Нафтогазу" в цьому процесі. За його словами, затягування анбандлінгу з боку "Нафтогазу" ставить під загрозу укладення нового довгострокового контракту на транзит російського газу через Україну, і ситуація має бути вирішена максимально швидко.