Директор Берлінале схвально прокоментував фільм про Голодомор

Дітер Козлик назвав фільм дуже цікавим та зазначив, що фільм важко дивитись, але подібні стрічки мають існувати для нагадування

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Укрінформ.

Історичний трилер Агнешки Голланд про Голодомор "Гарет Джонс", знятий у копродукції Польщі, України та Великої Британії, увійшов до основної конкурсної програми 69-го Берлінського кінофестивалю.

Директор кінофестивалю Дітер Козлик дав стрічці високу оцінку. "Це дуже цікавий фільм. Дуже добре зроблений", - зазначив він.

Дітер Козлик наголосив, що загибель мільйонів людей в Україні на початку 1930-х, вбивство голодом було "найгіршим часом, який взагалі був". Все це показується у фільмі і показується в дуже драматичних фарбах, сказав директор Берлінале.

Історія того, як людей морили голодом, показана очима західного журналіста, який за радянських часів прибув в СРСР з метою взяти інтерв'ю у Сталіна і випадково дізнався про ситуацію в Україні. "Це не тільки фільм про Голодомор, це фільм про політику і про взаємини між полюсами світової влади", - прокоментував Козлик.

Він додав, що "раніше намагалися про таке не говорити, тепер про це говоритимуть. Це історія про те, що політика може зробити з людьми".

"Я знав про цю історію. Я знав, що був мор голодом, одна з найбільших трагедій у світовій історії. Але чесно кажучи, я не знав про зв'язок з історією Орбеля та всією цією політичною історією між СРСР з одного боку та США з іншого, між дипломатією, про ситуацію з американською пресою. Адже коли американські ЗМІ отримали цей звіт від Джонса, вони сказали, що це брехня, оскільки їх посол розповідав зовсім інше. Це все в даному фільмі дуже виразно відобразили. Такі фільми, хай би як не було важко їх дивитися, мають служити нагадуванням", - наголосив Козлик.

Директор кінофестивалю висловив підтримку незаконно засудженому в Росії українському режисеру Олегу Сенцову, якого утримують в російській в'язниці.

Світова прем'єра "Гарет Джонс" запланована на 10 лютого.