У Франківську провели в останню путь екс-голову облради Василя Скрипничука: вченого-правознавця, педагога й добровольця АТО

В п'ятницю, 25 січня 2019 року, в будинку франківської "Просвіти" відбулася церемонія прощання з колишнім головою обласної ради, теоретиком права й учасником війни з Росією Василем Скрипничуком

Про це розповідає Курс.

Священики відправили панахиду за упокій. Поховали Скрипничука у селі Монастирчани Богородчанського району.

"Я можу назвати багато таких прикладів, де він своїм глибоким інтелектом, своїм великим досвідом пропонував хороші і конструктивні речі. Вони залишаться в пам'яті людей, так як і залишиться він", - сказав голова облради, однопартієць покійного Олександр Сич (ВО "Свобода") в коментарі журналістам.

Скрипничук був головою Івано-Франківської обласної ради з 2012 року, а потім - її депутатом. 20 липня 2017 року склав депутатські повноваження через стан здоров’я. 

Помер він у вівторок, 22 січня, у 61-річному віці. Відомо, що Скрипничук протягом останніх кількох днів лежав у лікарні. Діагноз не розголошують.

Довідка

Василь Михайлович Скрипничук народився 22 червня 1958 року у селі Маркова Богородчанського району.

Закінчив філологічний факультет Івано-Франківського педагогічного інституту (1975-1979) та юридичний факультет Прикарпатського університету імені Василя Стефаника  (1993-1997).

Професійну діяльність розпочав вчителем загальноосвітньої середньої школи у селі Шаланки Виноградівського району Закарпатської області, в якій працював у період з 1979 по 1982 роки. У 1982-1984 роках був заступником директора Бабченської восьмирічної школи Богородчанського району Івано-Франківської області. З 1984 по серпень 1991 року – викладач Івано-Франківського автотранспортного технікуму у місті Надвірна. 

Починаючи з 1993 року Василь Михайлович працював в Івано-Франківській обласній раді народних депутатів.

Спочатку - головою контрольної комісії обласної ради, а з 1994 року - начальником головного управління (департаменту) з гуманітарних питань, заступником голови Івано-Франківської обласної ради з виконавчої роботи. У 1995-1998 роках був заступником голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації. Пізніше – керівник секретаріату обласної ради, а протягом 1999-2002 років - заступник керівника виконавчого апарату обласної ради. З 2010 року працював на посаді керуючого справами виконавчого апарату обласної ради, а 23 листопада 2012 року був обраний головою обласної ради.

Загалом обирався до облради протягом чотирьох разів.

З 2001 року, спочатку за сумісництвом, а згодом й за основним місцем роботи, Василь Михайлович займався науковою діяльністю, працюючи доцентом кафедри державного управління Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, завідувачем кафедри правознавства Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, деканом Карпатського факультету Академії муніципального управління (Київ). 

Кандидат юридичних наук, доцент.

Дисертація - "Обласна рада в системі місцевого самоврядування в Україні: організація та діяльність".

Досліджував правову проблематику місцевого самоврядування й децентралізації влади.

Василь Михайлович був учасником комбатантського об’єднання “Легіон Свободи”. 

У 2014-му, коли почалася війна з агресором, він узяв відпустку та вирушив добровольцем у зону бойових дій, де воював у складі “Карпатської Січі”.

"Я пропонуватиму депутатам наслідувати мій приклад і добровільно написати заяву для того, щоб кожного депутата мобілізували в армію. Таку заяву я написав у Тисменицький райвійськкомат 24 липня", - пояснював тоді своє рішення Скрипничук.