КВУ назвав головні загрози з боку РФ під час виборів в Україні

Ключовими загрозами російського втручання під час виборів президента України є інформаційний вплив, кіберпровокації, фінансова підтримка і технології силового характеру

Про це заявив голова Комітету виборців України Олексій Кошель під час шотландсько-українського круглого столу з питань виборів і протидії російській дезінформації.

При цьому інформаційне втручання РФ найбільше проявляється у поширенні російського аналогового телебачення у прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей. Крім того, багато українців мають доступ до російських каналів через супутникове мовлення. За даними КВУ, російські пропагандисти наразі нарощують частку пропаганди, пов’язаної з виборами в Україні.

Також у КВУ попереджають про імовірні інформаційні провокації - підроблення сторінок обласних і районних організацій політичних партій і кандидатів для вкидань дезинформації у переддень виборів.

"Практика застосування такої технології на виборах в ОТГ показала, що поширення інформації з фейкових сторінок може мати значний резонанс серед ЗМІ та виборців", - йдеться у повідомленні.

Крім того, у КВУ попередили про ризик фінансової підтримки українських кандидатів з боку громадян та компаній, пов’язаних із РФ. У комітеті зазначають, що під час загальнонаціональних кампаній понад 50% витрачених політиками коштів є тіньовими фінансовими ресурсами.

"На сьогодні низка журналістських розслідувань вказують на ймовірність підтримки окремих українських ЗМІ, що виконують функції "партійних телеканалів", з боку російських компаній", - застерігають у Комітеті.

Ще один різновид російської загрози - спроби захоплення виборчих дільниць і повідомлення про замінування.

"КВУ занепокоєний використанням низки технологій силового характеру (псевдозамінування, спроби захоплення виборчих дільниць) під час виборів до ОТГ та у міжвиборчий період впродовж 2018 року. КВУ звертає увагу представників правоохоронних органів та спецслужб на потребу посиленого захисту виборчих дільниць, систем передачі даних та необхідності охорони суб’єктів виборчого процесу", - наголосили в КВУ.

Читайте також. Кандидати в президенти України: хто є хто

Станом на 25 січня ЦВК зареєструвала вже 20 кандидатів у президенти:

  1. Ігор Шевченко (самовисуванець)
  2. Сергій Каплін (від Соціал-демократичної партії)
  3. Валентин Наливайченко (від партії "Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка "Справедливість")
  4. Віталій Скоцик (самовисуванець)
  5. Андрій Садовий (від партії "Об’єднання "Самопоміч")
  6. Віталій Купрій (самовисуванець)
  7. Євген Мураєв (член політичної партії "Наші"), 
  8. Анатолій Гриценко (член політичної партії "Громадянська позиція")
  9. Ольга Богомолець (самовисуванець)
  10. Генадій Балашов (від партії "5.10")
  11. Олександр Шевченко (від партії УКРОП)
  12. Роман Насіров (самовисуванець)
  13. Юрій Бойко (самовисуванець)
  14. Аркадій Корнацький (самовисуванець)
  15. Олег Ляшко ( від "Радикальної партії Олега Ляшка") 
  16. Дмитро Добродомов (від партії "Народний контроль")
  17. Юлія Тимошенко (від партії "Батьківщина")
  18. Олександр Мороз (від Соціалістичної партії Олександра Мороза)
  19. Олександр Вілкул (від партії "Опозиційний блок")
  20. Ілля Кива (СПУ)