Південна Корея не змогла викликати штучний дощ і звинувачує Китай

Південна Корея не змогла викликати штучний дощ для боротьби із забрудненням повітря, у якому звинувачують Китай

Про це заявив уряд Південної Кореї 28 січня, повідомляє AFP.

Більшість південнокорейців звинуватили Китай у різкому зростанні рівня забруднення. 

У п'ятницю, 25 січня, Корейське метеорологічне управління (KMA) направило літак для розпилення йодистого срібла для того, щоб викликати дощ.

Корейці сподівалися, що дощ зможе поглинути забруднюючі речовини, відомі у Південній Кореї як "дрібний пил". Втім, у звіті КМА йдеться про те, що початковий аналіз експерименту розчарував науковців. 

Усе, що внаслідок такого експерименту змінилось - це з'явився слабкий туманний дощ, який тривав кілька хвилин, однак "значних опадів не спостерігалося".

Президент південнокорейської партії Луна Джа-в минулого тижня порадив своїм чиновникам розглянути це питання як "стихійне лихо", коли він закликав до співпраці з Пекіном, звертаючись до "великої громадської турботи про тонкий пил, що надходить з Китаю".

Пекін також намагається вирішити цю проблему, що викликає широке роздратування громадськості, і нещодавнє дослідження показало, що міський рівень РМ2,5 - крихітних частинок, що знаходяться в повітрі, які вважаються найбільш шкідливими для здоров'я - скоротився майже на третину в середньому за чотири років.

Але вони залишаються набагато вище норм Всесвітньої організації охорони здоров'я, і ​​рівень забруднення в Кореї іноді зростає, оскільки переважаючі вітри викидають частинки ПМ2,5 через море між двома країнами.

Китай, який за даними Міжнародної енергетичної агенції використовує вугілля для виробництва близько трьох чвертей своєї енергії, вважається найбільшим забруднювачем у світі.

У минулому році Південна Корея закрила п'ять старих електростанцій, що працюють на вугіллі, з метою покращення якості повітря.